De Ramadan is de vastenperiode van de Islam. Een heilige maand waarin moslims van zonsopgang tot zonsondergang niet eten of drinken. Dus nee, ook geen slokje water. 😁 Dit kan best een uitdaging zijn, dus in deze blog geef ik je enkele tips voor een gezonde ramadan.
Eerst en vooral wil ik duidelijk maken dat vasten omwille van de ramadan een heel ander gegeven is dan intermittent fasting of een andere vorm van restrictief eetgedrag. Bij intermittent fasting gaat het erom wanneer je eet en niet om wat je eet. Met als doel: vermageren. Vasten omwille van de ramadan heeft een heel ander doel. Het is een maand van soberheid, zelfdiscipline en verdraagzaamheid. De ramadan leert je dankbaar zijn voor alles wat je hebt. Het doel is dan ook om bewuster en geduldiger te worden. Bovendien is het niet de bedoeling dat je zo maar eet wat je wil. Ik begrijp dat het moeilijk kan zijn als je een lange tijd niet hebt gegeten en daarom wil ik je een paar tips meegeven.

6 tips voor een gezonde Ramadan:
1. Drink voldoende water
Aangezien je een hele dag niet kan drinken, is het belangrijk om jouw vochtgehalte op peil te houden. Verbreek daarom het vasten met een glas water. Let op dat je niet te snel drinkt, zodat je hongergevoel niet verdwijnt door een volle maag met water. Neem liever kleine slokjes en kies bij voorkeur voor plat water. Bruisende en gesuikerde dranken kan je best beperken, omdat deze voor gasvorming en darmongemakken kunnen zorgen.
2. Zorg voor een vezelrijke maaltijd
Door het aangepaste eet- en slaapritme kunnen er klachten zoals obstipatie of vermoeidheid ontstaan. Vezelrijke voeding en voldoende drinken helpen om deze klachten te verminderen. Bovendien zorgen vezels er ook voor dat je langer een vol gevoel hebt na een maaltijd. Zorg dus voor voldoende vezelrijke producten zoals groenten, fruit en volle granen.
3. Varieer om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen
Eet dagelijks een portie groenten en fruit om de nodige vitamines en mineralen te halen. Probeer eens wat vaker vlees te vervangen door peulvruchten zoals linzen of kikkererwten. Varieer zo veel mogelijk zodat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.

4. Eet rustig en verspreid je eetmomenten
Als je op een korte tijd veel eet, kan je snel last krijgen van je buik. Ook te vetrijk eten beperk je best omwille van die reden. Je lichaam heeft even de tijd nodig om te wennen aan voeding. Geef jezelf dus even de tijd door kleine porties te eten met voldoende rustpauzes.
Het is niet de bedoeling om heel de nacht door te eten om ‘reserves’ op te bouwen. Te veel tussendoortjes zorgen voor sterke schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Om dat te voorkomen is het belangrijk om je eetmomenten te verspreiden tot maximaal drie. Neem kleine hapjes, kauw goed en zorg ervoor dat je luistert naar de signalen van je lichaam. Heb je genoeg? Stop dan met eten en forceer het niet
5. Blijf actief
Ook tijdens de ramadan is het belangrijk om voldoende te bewegen. Dit hoeft helemaal niet intensief te zijn. Probeer vooral langdurig stilzitten te beperken.
Wil je toch liever sporten tijdens de ramadan? Doe het dan rustig aan. Ga bijvoorbeeld een stuk wandelen in plaats van keihard te lopen. Als je aan krachttraining doet, kan je lichtere gewichten gebruiken. Plan goed in wanneer je wil sporten. Doe je dit een uur voor etenstijd, dan heb je het voordeel dat je snel vocht en energie kan aanvullen. Het nadeel is dan dat je wellicht wat minder energie hebt tijdens het sporten. Bekijk vooral wat het beste voor jou aanvoelt.
6. Wees bewust waarom je dit doet en geniet ervan
Het kan soms moeilijk zijn, dat weet ik ook. Probeer dan op die momenten te bedenken waarom je het ook alweer doet. Focus je niet op alles wat je wil eten, maar denk eraan hoe je ervoor kan zorgen dat ook anderen kunnen eten. De ramadan is een maand van delen en samenzijn. Gezellig samenkomen met familie of vrienden. Vergeet dus ook niet te genieten!
Fijne Ramadan 🌙