Wat is Intuïtief Eten?

Wat is intuïtief eten?

Intuïtief eten is geen dieet. Integendeel! Het is een anti-dieet methode waarbij je eet volgens je intuïtie of buikgevoel. Simpel gezegd: je lichaam vertelt jou wat je moet eten én wanneer je moet eten. Je volgt geen regels, maar vertrouwt op de signalen van je lichaam. Betekent dit dan zomaar eten wat je wil? Dat ontdek je in deze blog. 

Intuïtief eten werd in 1995 ontwikkeld door twee Amerikaanse diëtisten, Evelyn Tribole en Elyse Resch. Zij zijn de bedenkers van intuïtief eten en hebben een methode opgesteld om aan de hand van 10 principes je relatie met voeding te herstellen. Deze principes helpen je weer in contact komen met je lichaam, waardoor je voor eens en voor altijd uit de vicieuze cirkel van diëten stapt. 

Wat is er mis met diëten? 

Om heel snel te antwoorden: alles 😃 Uit verschillende onderzoeken blijkt dat slechts 5% van de mensen die gewicht verloren zijn door het volgen van een dieet, dat gewichtsverlies effectief kunnen behouden. Dat vertelt de dieetindustrie jou natuurlijk niet. Zij houden zich liever bezig met verkopen en winst maken. Naast het feit dat je na het volgen van een dieet meestal meer weegt dan aan het begin van je dieetavontuur, zijn er nog meer nadelen aan verbonden. Denk maar aan een verstoorde relatie met voeding waarbij je voortdurend calorieën zit te tellen, angst hebt om sociale gelegenheden bij te wonen of elke avond met een zak chips in de zetel belandt. Kortom: de dieetindustrie is niet geïnteresseerd in jouw gezondheid

Wat is er mis met diëten?

Eigenlijk is intuïtief eten gewoon eten.

Gewoon normaal, zoals een baby dat huilt om gevoed te worden en stopt met eten zodra hij genoeg heeft. Of zoals een peuter die de ene dag wat meer honger heeft dan de andere dag. Baby’s en jonge kinderen zijn de beste intuïtieve eters. Zij voelen perfect aan wat hun lichaam nodig heeft. Dat is exact wat intuïtief eten is. Opnieuw aanvoelen en begrijpen wat je lichaam nodig heeft. En dat is mogelijk! Tenslotte zijn we allemaal geboren als intuïtieve eters. 

Naarmate je ouder wordt, krijg je emoties en gedachten rondom eten. Soms zijn deze gedachten positief, denk maar aan taart bij een verjaardagsfeestje. Soms zijn deze gedachten negatief, zoals eten omwille van verdriet of eenzaamheid. Er is niets mis mee om eens te eten zonder fysieke honger. Maar wanneer emotionele honger een grotere drijfveer is om te eten, dan is het tijd om hieraan te werken

Mensen die eten als coping mechanisme gebruiken, hebben vaak moeite met het herkennen van hun fysieke honger. Een eerste stap richting intuïtief eten, is dus het opnieuw leren aanvoelen van de hongersignalen. Een knorrende maag is voor velen een duidelijk signaal van honger, maar er zijn meerdere signalen die aangeven dat je lichaam energie nodig heeft. Die signalen zijn trouwens voor iedereen anders. Je moet ze wel kunnen herkennen, zodat eetbuien later op de dag vermeden kunnen worden. Soms kan het zijn dat je niet meteen kunt eten als je honger hebt, bijvoorbeeld omdat je les hebt. Dan is het verstandig om een iets uitgebreider ontbijt te nemen, zodat je niet uitgehongerd bent tegen de middag. Vooraf plannen om overeten te voorkomen, is ook intuïtief eten. Dus nee, intuïtief eten is niet zomaar eten. Er komt veel meer bij kijken dan alleen maar eten wat je wil.

Geen regels of verboden voedingsmiddelen

Er zijn geen regels over wat wel en niet mag. Geen verboden voedingsmiddelen. Geen goed of slecht. Juist door voedingsmiddelen neutraal te beoordelen, gaat je lichaam automatisch een gezonde balans vinden tussen voedzame en minder voedzame voeding. Ik begrijp dat je denkt dat als je jezelf onvoorwaardelijke toestemming geeft om alles te eten, je alleen maar zou snoepen. Maar vergeet niet dat je lichaam ook gevoed wilt worden. Na verloop van tijd is dat stuk chocolade niet meer zo aantrekkelijk als het voordien was en zal je er automatisch minder van eten. Het is ook gemakkelijker om te stoppen met snoepen, als je weet dat je het later ook mag eten.  

Voordelen van intuïtief eten

Verschillende onderzoeken associëren intuïtief eten met de volgende voordelen: 

 • Beter zelfbeeld
 • Meer variatie in eten
 • Meer plezier in eten 
 • Meer motivatie om te bewegen
 • Psychologische weerbaarheid
 • Onvoorwaardelijk zelfrespect en optimisme 
 • Meer levensvoldoening 
 • Minder eetbuien 

De 10 principes van intuïtief eten

Ik wil vooral dat je leert genieten van je favoriete maaltijden, zonder je achteraf overvol of schuldig te voelen. Hoe ik dat doe? Wel, ik leer jou opnieuw luisteren naar je lichaam aan de hand van de 10 principes van intuïtief eten:

 1. Zet de dieetbril af en verlos jezelf van de dieetcultuur.
 2. Luister naar je hongergevoel
 3. Sluit vriendschap met eten 
 4. Stuur de dieetpolitie weg
 5. Ontdek voldoening
 6. Voel je verzadiging
 7. Wees lief voor je emoties
 8. Respecteer je lichaam
 9. Beweeg en voel het verschil
 10. Respecteer je gezondheid met de juiste voeding

Wil je weten wat elke principe precies inhoudt? Download dan de gratis gids waarin alle principes van intuïtief eten aan bod komen.

Denk je nu: “Ja, dit is wat ik wil! Ik wil meer leren over intuïtief eten.”

Dan help ik jou graag naar een gezond leven door middel van mijn 1-op-1 traject Trust Your Body. Plan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in. En dan zorgen we er samen voor dat jij de gezonde balans vindt die het beste bij jou past.

Online Diëtiste Büsra Caylar

Ik help jou aan een gezonde relatie met voeding volgens de principes van intuïtief eten.

Droom jij van een leven waarin je...

Ik kies voor een gewichtsneutrale en persoonlijke aanpak op maat van jouw noden! Benieuwd naar mijn werkwijze?